Πρόγραμμα 2ης Εβδομάδας

Σάββατο 28/1/2017 και Κυριακή 29/1/2017

ebdomada2 sunaulia

Συναυλία Μουσικής Δωματίου

Και με πιάνο και χωρίς

Δόμνα Ευνουχίδου, Πιάνο

Δόμνα Ευνουχίδου
Φωτογραφία: Γιάννης Γούτμαν

Η Δόμνα Ευνουχίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από το Κρατικό Ωδείο με άριστα και Α’ βραβείο (τάξη Α. Κοντού). Συνέχισε τις σπουδές της στην École Normale de Musique (τάξη Ζαν Μπλανκάρ) και στο Conservatoire National Supérieur de Musique στο Παρίσι, απ’ όπου αποφοίτησε με Α’ βραβείο στο πιάνο και στη μουσική δωματίου (τάξη Aldo Ciccolini).

Επίσης, φοίτησε στη Musikhochschule του Μονάχου και εργάστηκε σε σεμινάρια και θερινές μουσικές ακαδημίες με τον Μαουρίτσιο Πολλίνι, τον Μστισλάβ Ροστροπόβιτς, τον Σέρτζιου Τσελιμπιντάκε κ.ά

Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με όλες τις ελληνικές ορχήστρες, καθώς και με τη Συμφωνική της Βουδαπέστης και της Κωνσταντινούπολης, τη Φιλαρμονική της Μαδρίτης, την Ορχήστρα Pro Musica της Οξφόρδης, τη Συμφωνική της Ραδιοφωνίας της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, τη Συμφωνική του Μπάντεν-Μπάντεν, την Ορχήστρα Φιλαρμόνια του Λονδίνου κ.ά. Ως σολίστ, συμμετείχε επίσης σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αθηνών, Σύμης, Πατρών, Ηρακλείου, Δημήτρια, Αιξ αν Προβάνς, Donaueschingen, Οχρίδας, Midem-Cannes κ.ά).

Η δισκογραφία της περιλαμβάνει όλα τα έργα για πιάνο του Γιάννη Κωνσταντινίδη, καθώς και έργα του Αιμίλιου Ριάδη, του Μανώλη Καλομοίρη και του Μωρίς Ραβέλ. Έχει, ακόμα, ηχογραφήσει για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το ρεπερτόριο της πιανίστριας περιλαμβάνει 40 κοντσέρτα και μια μεγάλη επιλογή έργων για σόλο πιάνο, από τον Μπαχ μέχρι σήμερα.

Διδάσκει στο Μουσικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης και ήταν διευθύντρια του Νομαρχιακού Ωδείου Φλώρινας από το 2007 έως το 2012. Συχνά συμμετέχει σε ελληνικές και διεθνείς επιτροπές διαγωνισμών.

Η Δόμνα Ευνουχίδου έχει παίξει αποφασιστικό ρόλο στην οργάνωση νέων μουσικών θεσμών στη Βόρεια Ελλάδα, όπως είναι η Εβδομάδα Νέων Καλλιτεχνών, η Βαλκανική Εβδομάδα Νέων Καλλιτεχνών και οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες, που διοργανώνει κάθε χρόνο η HELEXPO. Είναι, επίσης, ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Διαγωνισμού Μουσικής Δωματίου-HELEXPO της Θεσσαλονίκης. Οργάνωσε το Φεστιβάλ «Μουσική στη Σαμοθράκη» και το Φεστιβάλ «Σεμινάρια Μουσικής» στο Νυμφαίο.

Το 1998 ίδρυσε το Piandaemonium, ένα συγκρότημα δώδεκα πιανιστών σε έξι πιάνα, που ερμηνεύει, κυρίως, σύγχρονη μουσική και συνθέσεις γραμμένες ειδικά γι' αυτό.

Ανδρέας Παπανικολάου, Βιολί

Ανδρέας Παπανικολάου

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1982. Το 1999 πήρε το πτυχίο και το 2001 το δίπλωμα βιολιού με Άριστα Παμψηφεί και ειδική διάκριση με καθηγήτρια την Κα Ειρήνη Ντράγκνεβα από το Νέο Ωδείο Θεσ/νίκης. Το 2000 έγινε δεκτός στη VancouverAcademy of Music- S.K. Lee College στον Καναδά για να συνεχίσει τις σπουδές του με τον prof. Taras Gabora. Εκεί σπούδασε με υποτροφίες από το Σύλλογο Φίλων Μουσικής Α. Τριάντη (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) και από την Ακαδημία του Βανκούβερ. To 2004 αποφοίτησε αποκτώντας to Bachelor of Music in performance.

Βραβεύτηκε σε διαγωνισμούς όπως οι ‘Kay Meek scholarship competition’, ‘Elsje De Ridder Armstrong competiion’, ‘Friends of Chamber Music - Canada’ κά..Παρακολούθησε masterclasses με διακεκριμένους καθηγητές και συμμετείχε σε διεθνή μουσικά φεστιβάλ δίνοντας συναυλίες σε διάφορες χώρες.

Είναι ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής εταιρίας ‘Animus’ και έχει δώσει συναυλίες για τη Unicef και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Είναι ιδρυτικό μέλος του ΄Συνόλου Εγχόρδων Θεσσαλονίκης΄ και του κουαρτέτου εγχόρδων ‘Αιμίλιος Ριάδης’ με τα οποία έχει δώσει πληθώρα συναυλιών σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Vancouver Academy Symphony Orchestra, την Vancouver Academy Strings, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, καθώς και με άλλα μουσικά σύνολα. Έχει τελέσει εξάρχων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, της Vancouver Academy Symphony και της Vancouver Academy Strings. Από το 2001 είναι μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσ/νίκης στα Α΄ βιολιά ενώ το 2014 κατέκτησε τη θέση του Α΄κορυφαίου στα Β΄ βιολιά.

Δημήτρης Χανδράκης, Βιολί

Δημήτρης Χανδράκης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1965. Σε ηλικία 7 ετών ξεκίνησε μαθήματα βιολιού στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη του Κ. Γαλιλαία, από όπου πήρε το δίπλωμά του με άριστα παμψηφεί το 1982. Την ίδια χρονιά συνέχισε τις σπουδές του στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης στην τάξη του G. Pichler (με υποτροφία του ιδρύματος «Α. ΩΝΑΣΗ»). Το 1988 πήρε το δίπλωμα σολίστ.

Ακόμη έχει μελετήσει με τους M. Rostal, F. Hirshorn , E. Peineman, κ.ά.

Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με ορχήστρες, καθώς και σε ατομικά ρεσιτάλ, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Πολωνία κ.α.). Στην Ελλάδα έχει συμπράξει επανειλημμένα με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Το 2002 έπαιξε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το έργο του Χ.Σαμαρά «Lamento» με τη Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου, ενώ παράλληλα έχει ηχογραφήσει για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Στο διαγωνισμό της Helexpo, τον Απρίλιο του 1992, πήρε το Α’ βραβείο ως μέλος του Μακεδονικού Συγκροτήματος Μουσικής Δωματίου.

Eίναι ιδρυτικό μέλος του «Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου», του σημαντικότερου συνόλου Μουσικής Δωματίου στην Ελλάδα, με το οποίο έχει δισκογραφήσει πάνω από 15 δίσκους ακτίνας με ελληνικό κυρίως αλλά και διεθνές ρεπερτόριο, για τις εταιρίες BIS, Agora Musica,Lyra, ΕΜΙ και Ποικίλη στοά. Απο το 1991 έως το 1996 υπήρξε εξάρχων της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια και μέχρι το 2003, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε επίσης μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Κ.Ο.Θ. Ο Δημήτρης Χανδράκης δίδαξε βιολί στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης απο το 1993 έως το 2013. Είναι τακτικός καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο οποίο διδάσκει βιολί από το 2003. Πολλοί απόφοιτοι μαθητές του συνεχίζουν τις σπουδές τους σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού και άλλοι είναι μέλη των ορχηστρών της πόλης.

Χαρά Σειρά, Βιόλα

Χαρά Σείρα

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο με τη Σοφία Ποιμενίδου και το Στέλιο Καφαντάρη και στο Conservatoire National Superieur των Παρισίων με τον Jean Sulem. Αποφοίτησε το 1994 με Α’ βραβείο βιόλας παμψηφεί και ειδική διάκριση. Συνέχισε τις σπουδές της στο Conservatoire του Bordeaux με τον Τάσο Αδαμόπουλο. Τιμήθηκε με υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, τη γαλλική κυβέρνηση και το ίδρυμα Α.Σ. Ωνάση. Εμφανίστηκε ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και την Ορχήστρα των Χρωμάτων.

Μέλος του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου από το 2001 έως το 2006, εμφανίστηκε σε σημαντικά φεστιβαλ μουσικής δωματίου και ηχογράφησε έργα Respighi, Nielsen και Σκαλκώτα και Koshkin για την BIS.

Διετέλεσε Α’ βιόλα στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και την Ορχήστρα των Χρωμάτων και σήμερα κατέχει την ίδια θέση στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος του "DissonArt Ensemble". Διδάσκει στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη Μουσική Εβδομάδα Λευκάδας και στο International MusikTage του Brache στη Γερμανία.

Δημήτρης Τραυλός, Τσέλο

Δημήτρης Τραυλός

Γεννήθηκε το 1978 στο Βερολίνο. Άρχισε μαθήματα βιολοντσέλου σε ηλικία 4 ετών με την Ντάνα Χατζηγεωργίου στο ωδείο Νίκος Σκαλκώτας. Πήρε το δίπλωμά του με βαθμό άριστα παμψηφεί, με καθηγητή τον Renato Ripo. Συνέχισε τις σπουδές του στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης με καθηγητές τους Johannes Meissl και Josef Luitz.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια βιολοντσέλου με τους Anatol Krastev, David Strange, Maria Kliegel, Maria Tchaikovska, Heinrich Schiff, Vincent Stadlmair,Kirstin Feltz, καθώς και σεμινάρια μουσικής δωματίου με το Artis Quartet και το Altenburg Trio. Υπήρξε μέλος της ορχήστρας νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό τη διεύθυνση του Sir Colin Davis. Ήταν επίσης υπότροφος της Διεθνούς Μουσικής Ακαδημίας του Ensemble Modern (ΙΕΜΑ).

Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ερμηνεύοντας το κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα σε ντο μείζονα του Josef Haydn, με την ορχήστρα της θερινής ακαδημίας του Horn της Αυστρίας, ερμηνεύοντας το κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα του Darius Milhaud και με το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Θ. Αντωνίου, στο έργο Ethnic Matter του Μιχάλη Τραυλού. Είναι μέλος του κουαρτέτου εγχόρδων Τετρακτύς και από το 2003, μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Πρόγραμμα

Αριστουργηματικά έργα της παγκόσμιας μουσικής δημιουργίας ερμηνευμένα από διακεκριμένους μουσικούς της χώρας μας.

 • Δόμνα Ευνουχίδου, Πιάνο
 • Ανδρέας Παπανικολάου, Βιολί
 • Δημήτρης Χανδράκης, Βιολί
 • Χαρά Σειρά, Βιόλα
 • Δημήτρης Τραυλός, Τσέλο

Μέρος A’

 • Beethoven κουαρτέτο εγχόρδων Razumovsky έργο 59, αρ. 1 σε Φα μείζονα
 • Allegro σε Φα μείζονα
 • Allegretto vivace e sempre scherzando σε Σι ύφεση μείζονα
 • Adagio molto e mesto σε φα ελάσσονα - attacca
 • Thème Russe: Allegro σε Φα μείζονα

Το κουαρτέτο έργο 59 αρ. 1 είναι το πρώτο από τα τρία κουαρτέτα που έγραψε ο Μπετόβεν το 1806 κατόπιν ανάθεσης από τον Ρώσο πρεσβευτή στη Βιέννη, κόμη και αργότερα πρίγκηπα Andreas Razumovsky. Τα "Razumovsky" είναι τα πρώτα κουαρτέτα εγχόρδων της δεύτερης περιόδου του συνθέτη και δημοσιεύτηκαν στη Βιέννη το 1808. Ο Μπετόβεν χρησιμοποίησε χαρακτηριστικά ρώσικα θέματα προς τιμήν του Ρώσου διπλωμάτη.

Μέρος B’

 • Dvorak κουιντέτο για πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων έργο 81 σε Λα μείζονα
 • Allegro, ma non tanto
 • Dumka: Andante con moto
 • Scherzo (Furiant): molto vivace
 • Finale: Allegro

Η σύνθεση του κουιντέτου για πιάνο έργο 81 άρχισε σε μια προσπάθεια του συνθέτη να βελτιώσει το κουιντέτο έργο 5 που δεν τον είχε αφήσει ικανοποιημένο. Στην πορεία, αποφάσισε να συνθέσει ένα εξ ολοκλήρου νέο έργο χωρίς την παραμικρή αναφορά στο προηγούμενο. Στο νέο κουιντέτο διακρίνεται η μίξη της χαρακτηριστικής προσωπικής του γραφής με παραδοσιακά Τσέχικα στοιχεία.

Αίθουσα Συναυλιών Δημοτικού Ωδείου Λάρισας
Σάββατο, Ώρα Έναρξης 20:30


Τιμή Εισιτηρίου:

 • Κανονικό: 10€
 • Μειωμένο: 5€ (Φοιτητές, Σπουδαστές, Κάρτα Ανεργίας)

Πακέτο 4 συναυλιών:

 • Κανονικό: 32€
 • Μειωμένο: 16€
maya dafni

Παιδικό εργαστήριο

Tαξιδεύοντας, μαθαίνοντας και φτιάχνοντας μουσικά όργανα

Πληροφορίες

Με μεταφορικό μέσο τη φαντασία μας ταξιδεύουμε σε 3 χώρες της γης, για να ανακαλύψουμε στην κάθε μία από αυτές από ένα μουσικό όργανο. Πώς βρέθηκε εκεί, πώς φτιάχτηκε, πώς παίζεται; Μπορούμε να γίνουμε οργανοποιοί και να φτιάξουμε τα δικά μας μουσικά όργανα από απλά καθημερινά υλικά;

Το εργαστήρι διαρκεί 1,30 ώρα και απευθύνεται σε παιδιά από 5 έως 11 χρονών.

Το εργαστήρι έχει σαν πρώτο στόχο τα παιδιά μέσα από μία δημιουργική διαδικασία, τη συνεργασία και το παιχνίδι, να έρθουν σε επαφή με 3 διαφορετικές χώρες/πολιτισμούς του κόσμου και στη συνέχεια να γνωρίσουν ένα χαρακτηριστικό μουσικό όργανο από τον κάθε πολιτισμό.

«Ώντας» στην κάθε χώρα τα παιδιά μαθαίνουν ιστορικά και κατασκευαστικά στοιχεία για το κάθε μουσικό όργανο αλλά και τον τρόπο που θα μπορούσαν να το κατασκευάσουν τα ίδια. Στο τέλος του εργαστηρίου το κάθε παιδί θα έχει φύγει με 3 μουσικά όργανα που θα έχει δημιουργήσει το ίδιο. Επιπλέον στόχος του εργαστηρίου είναι να αφυπνίσουμε την φαντασία των παιδιών έτσι ώστε να μπορέσουν και εκείνα να δημιουργήσουν αργότερα άλλα, δικά τους μουσικά όργανα με υλικά τα οποία βρίσκονται στο περιβάλλον τους.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση.

Διδασκαλία: Μάγια Παπαγεωργίου, Δάφνη Καρελλάκη

Μάγια Παπαγεωργίου

Μάγια Παπαγεωργίου

Η Μάγια Παπαγεωργίου γεννήθηκε στη Ρόδο το 1989. Είναι απόφοιτη του τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του Α.Τ.Ε.Ι Ιονίων Νήσων, του τριετούς εργαστηρίου 'Θεατρικού Παιχνιδιού και Παιδαγωγικής Θεάτρου' του Σχολείου Παιχνιδιού καθώς και του ετήσιου επιμορφωτικού κύκλου "Musica in Culla" (Music In the Crib)/Μουσική Ανάπτυξη του παιδιού στην πρώτη παιδική ηλικία στην Ρώμη.

Η επαγγελματική της δραστηριότητα περιλαμβάνει συνεργασίες με το μουσικό εργαστήρι Σερίφου διδάσκοντας μουσική προπαιδεία και οργανολογία. Έχει εργαστεί ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού και ως μουσικοπαιδαγωγός σε αρκετές παραγωγές και φεστιβάλ στην Ελλάδα και τη Φινλανδία. Πλέον ζει στη Ρόδο και συνεργάζεται με τον δήμο Ρόδου και άλλες ιδιωτικές σχολές διδάσκοντας μουσική σε ομάδες παιδιών προσχολικής ηλικίας.

Δάφνη Καρελλάκη

Δάφνη Καρελλάκη

Η Δάφνη Καρελλάκη γεννήθηκε στη Ρόδο το 1987. Ξεκίνησε μαθήματα μουσικής σε ηλικία δέκα χρονών με τον Γιάννη Κατσιμπρή, με τον οποίο πήρε πτυχίο κλασικής κιθάρας από το Ελληνικό Ωδείο το 2004. Είναι κάτοχος του πτυχίου του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, όπου φοίτησε από το 2005 έως το 2010 στην τάξη της Έλενας Παπανδρέου με ειδίκευση στην κλασική κιθάρα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της συμμετείχε σε συναυλίες μουσικής δωματίου και σύγχρονης μουσικής, ενώ έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κλασικής κιθάρας και μουσικής παιδαγωγικής.

Από το 2010 διδάσκει κλασική κιθάρα σε διάφορα μουσικά σχολεία της Ελλάδας. Την περίοδο 2014-2015 δίδαξε το μάθημα της Μουσικοκινητικής Αγωγής στο Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Ρόδου.

Αίθουσα Ήβη Βοζαλή Δημοτικού Ωδείου Λάρισας

Σάββατο: 1o Γκρουπ 10:00-11:30, 2ο Γκρουπ 12:00-13:30
Κυριακή: 3o Γκρουπ 10:00-11:30, 4ο Γκρουπ 12:00-13:30


Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη η κράτηση. Κάνε κράτηση!

Χορηγοί

 • eksarxos
 • Fullwn Geuseis
 • dionysos
 • Anthoasi
 • Beneth
 • Λούκουλος
 • Kitrinagantia
 • Akamatra
Φεστιβάλ Μουσικότροπο