Φεστιβάλ Μουσικότροπο

Ταξίδι στην Τέχνη

Η ανάγκη μιας διαφορετικής μουσικής πρότασης, η ακρόαση αριστουργημάτων από σπουδαίους μουσικούς, η μουσική σαν παιχνίδι, σαν θεραπεία, σαν έκφραση και όλοι οι τρόποι που μας φέρνουν κοντά στη μουσική, δημιούργησε την ιδέα του Φεστιβάλ «Μουσικότροπο».

Το Φεστιβάλ Μουσικότροπο στοχεύει να αποτελέσει ένα σημαντικό θεσμό στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή της Λάρισας με πανελλήνια ακτινοβολία.

Θα έχει μια πολυδιάστατη παρουσία στην πόλη, με χαρακτήρα πρωτίστως καλλιτεχνικό αλλά και κοινωνικό – εκπαιδευτικό. Ο κύκλος των δράσεων του είναι ποικιλόμορφος και διαμορφωμένος έτσι, ώστε να καλύπτει διαφορετικά μουσικά ενδιαφέροντα και ανάγκες.

Με υψηλής ποιότητας παροχές σε όλες του τις δράσεις, οι οποίες είναι άρτια οργανωμένες, φιλοδοξεί να προσεγγίσει το επίπεδο μεγάλων καλλιτεχνικών οργανώσεων ώστε να γίνει πόλος έλξης για το μουσικόφιλο κοινό.

Το Φεστιβάλ Μουσικότροπο αποτελείται από τέσσερις συναυλίες που είναι και το κέντρο αυτής της γιορτής.
Οι συναυλίες πλαισιώνονται από παράλληλες δράσεις οι οποίες αποτελούνται από παιδικά εργαστήρια, μουσικοπαιδαγωγικά σεμινάρια και έκθεση φωτογραφίας.

Οι συναυλίες λαμβάνουν χώρα εκάστη κάθε εβδομάδα και θα έχουν εύρος ενός μήνα για την πραγματοποίηση τους όπως και οι παράλληλες δράσεις.


Χρονικό Πλαίσιο

Χρονικό Πλαίσιο

Το διάστημα πραγματοποίησης του Φεστιβάλ Μουσικότροπο είναι ο μήνας Ιανουάριος - Φεβρουάριος. Οι συναυλίες θα γίνονται κάθε Σάββατο βράδυ (21, 28/1/2017 και 4, 11/2/2017). Και οι τέσσερις επιπρόσθετες δραστηριότητες θα πραγματοποιούνται Σάββατο πρωί και Κυριακή (21-22, 28-29/1/2017, 4-5, 11-12/2/2017).

Συναυλίες

Συναυλίες

Στις συναυλίες, που είναι και το επίκεντρο του φεστιβάλ, συμμετέχουν διακεκριμένοι μουσικοί αναγνωρισμένοι τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και θα παρουσιάζουν συναυλίες υψηλού επιπέδου.

Κάθε μία από τις συναυλίες έχει ξεχωριστή δομή και χαρακτήρα όσον αφορά τον αριθμό των μελών των καλλιτεχνών, τη σύσταση των οργάνων, καθώς και τη στιλιστική μουσική προσέγγιση.


Παιδικά Εργαστήρια

Παιδικά Εργαστήρια

Τα παιδικά εργαστήρια έχουν δύο κατευθύνσεις:

  1. Μουσική προσέγγιση
  2. Ένταξη ευπαθών ομάδων

Η πρώτη κατεύθυνση απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας - πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με σκοπό την προσέγγιση και την επαφή με τον κόσμο της μουσικής μέσω παιχνιδιών από ειδικά εκπαιδευμένους παιδαγωγούς.

Η δεύτερη απευθύνεται σε παιδιά που ανήκουν στο ευρύ φάσμα του αυτισμού. Σκοπός είναι να βοηθήσει η μουσική στην εξέλιξή τους ώστε να ενταχθούν πιο εύκολα στην κοινωνία σαν ανεξάρτητες προσωπικότητες καθώς και την ευαισθητοποίηση του συνόλου απέναντι σ’ αυτά τα παιδιά. Για το σκοπό αυτό έχουν προσκληθεί ειδικοί επιστήμονες που με τη γνώση και εμπειρία τους θα καθοδηγήσουν γονείς και παιδιά.


Μουσικοπαιδαγωγικά Σεμινάρια

Μουσικοπαιδαγωγικά Σεμινάρια

Τα σεμινάρια αυτά απευθύνονται σε μουσικούς σε δύο διαφορετικές θεματικές ενότητες:

1. Μουσική και Ψυχολογία
2. Μουσική εκπαίδευση

Η «Μουσική και ψυχολογία» έχει σκοπό την προσέγγιση στη μουσική από μια διαφορετική οπτική, απευθυνόμενη στο μουσικό δάσκαλο καθώς και στο μουσικό εκτελεστή.

Η δεύτερη παρουσιάζει καινοτόμα συστήματα διδασκαλίας προσεγγίζοντας αλλιώς τη σχέση μαθητή-δασκάλου στη μουσική. Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι να δοθούν καινούριες ιδέες στη διδασκαλία της μουσικής δίνοντας κίνητρα στους εκπαιδευτικούς να κάνουν το μάθημά τους πιο ενδιαφέρον, πιο αποδοτικό και πιο αποτελεσματικό.


Εικαστικά

Εικαστικά

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ στον αίθριο χώρο του ωδείου, θα πραγματοποιείται έκθεση φωτογραφίας.

Υπεύθυνος σχεδιασμού, οργάνωσης και επιμέλειας:
Χρήστος Λενούτσος, πιανίστας

Χρήστος Λενούτσος

Γεννήθηκε στη Λάρισα. Διπλωματούχος με διάκριση του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, όπου σπούδασε πιάνο στην τάξη της Αριάδνης Καλλιάζη και Ανώτερα Θεωρητικά με τον Γιάννη Τσανακά.

Συνεχίζει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Εικαστικών Τεχνών του Graz Αυστρίας στο σολιστικό τμήμα πιάνου σπουδάζοντας με τους Doris Wolf-Blumauer και Elza Kolodin. Αποφοίτησε με τον τίτλο «Magister der Kuenste» (Master of Art).

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, του απονεμήθηκε το τιμητικό βραβείο «Ελένη Μυκονίου» από την Ακαδημία Αθηνών.

Έχει λάβει υποτροφίες του ιδρύματος «Τζίνα Μπαχάουερ», του υπουργείου «Επιστημών και Ερευνών Αυστρίας» καθώς και του κοινωφελούς ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».

Οι μέχρι τώρα καλλιτεχνικές του δραστηριότητες περιλαμβάνουν πολλά ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και Αυστρία. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την συμφωνική ορχήστρα του Ιασίου της Ρουμανίας, με την συμφωνική ορχήστρα του Νις Σερβίας καθώς και με την συμφωνική ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.

Επίσης είναι μέλος του πιανιστικού συνόλου PIANDAEMONIUM (6 πιάνα-12 πιανίστες).

Παρακολούθησε σεμινάρια πιάνου σαν ενεργό μέλος με τους Lazar Bermann, Κατερίνα Πολυζωίδου- Σουρβάλη, Lev Vlassenko, Rudolf Kehrer, Bernard Ringeisen, Patrick Cohen και Malkom Bilson.

Έχει διδάξει πιάνο στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του πανεπιστημίου Μακεδονίας από το 1999-2012 ως ειδικός επιστήμονας, και είναι καθηγητής πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

Χορηγοί

  • Anthoasi
  • Λούκουλος
  • Akamatra
  • dionysos
  • Fullwn Geuseis
  • Beneth
  • eksarxos
  • Kitrinagantia
Φεστιβάλ Μουσικότροπο