Φεστιβάλ Μουσικότροπο

ταξίδι στην τέχνη

Η αναζήτηση μιας διαφορετικής μουσικής πρότασης, η ακρόαση αριστουργημάτων από σπουδαίους μουσικούς, η μουσική σαν παιχνίδι, σαν θεραπεία, σαν έκφραση και όλοι οι τρόποι που μας φέρνουν κοντά στη μουσική, δημιούργησε την ιδέα του φεστιβάλ «Μουσικότροπο».

Μετά από την πολύ επιτυχημένη πρώτη παρουσία δίνει το παρόν για δεύτερη συνεχή χρονιά με υψηλούς στόχους, καθιερώνοντας ένα σημαντικό θεσμό στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή της Λάρισας με πανελλήνια ακτινοβολία.

Η πολυδιάστατη παρουσία του έχει χαρακτήρα πρωτίστως καλλιτεχνικό αλλά και κοινωνικό – εκπαιδευτικό. Ο κύκλος των δράσεων του είναι ποικιλόμορφος και διαμορφωμένος έτσι ώστε να καλύπτει διαφορετικά μουσικά ενδιαφέροντα και ανάγκες.

Με υψηλής ποιότητας παροχές σε όλες του τις δράσεις, οι οποίες είναι άρτια οργανωμένες, προσεγγίζει το επίπεδο μεγάλων καλλιτεχνικών οργανώσεων προσελκύοντας το ενδιαφέρον του μουσικόφιλου κοινού. Συγκεντρώνει επαγγελματίες και ενδιαφερόμενους με επιμορφωτικές δράσεις και μετατρέπεται σε πόλο έλξη για παιδιά, φέρνοντας τα κοντά στη μουσική.

Το φεστιβάλ Μουσικότροπο αποτελείται από τέσσερις συναυλίες που είναι και το κέντρο αυτής της γιορτής.

Οι συναυλίες πλαισιώνονται από παράλληλες δράσεις οι οποίες αποτελούνται από επιμορφωτικά σεμινάρια-εργαστήρια για μουσικούς, εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς, εμψυχωτές όλων των βαθμίδων σε επαγγελματική ή μη βάση, από προγράμματα για παιδιά, καθώς και έκθεση Εικαστικών Τεχνών.

Οι συναυλίες παρουσιάζονται τα βράδια του Σαββάτου, ενώ τα επιμορφωτικά προγράμματα τα πρωινά του Σαββάτου και Κυριακής. Σε τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες.

Τα προγράμματα για παιδιά στοχεύουν στην εξοικείωση των μαθητών με το συναυλιακό χώρο, τη γνωριμία τους με τα μουσικά όργανα, καθώς και με το μουσικό πολιτισμό, την απόκτηση μουσικών ακουσμάτων άλλων χωρών ώστε να δούνε πως οι μουσικές των λαών μπορούν να αλληλοεπιδράσουν, να συνυπάρξουν αλλά και να συνεργαστούν.

Πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ τις ημέρες και ώρες που ανακοινώνονται στο προγράμματα για παιδιά.

1η εβδομάδα

Σάββατο 20/1/2018
και Κυριακή 21/1/2018

2η εβδομάδα

Σάββατο 27/1/2018
και Κυριακή 28/1/2018

3η εβδομάδα

Σάββατο 3/2/2018
και Κυριακή 4/2/2018

 

4η εβδομάδα

Σάββατο 10/2/2018
και Κυριακή 11/2/2018

Συναυλίες

Στις συναυλίες, που είναι και το επίκεντρο του φεστιβάλ, συμμετέχουν διακεκριμένοι μουσικοί αναγνωρισμένοι τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και παρουσιάζουν συναυλίες υψηλού επιπέδου.

Κάθε μία από τις συναυλίες έχει ξεχωριστή δομή και χαρακτήρα όσον αφορά τον αριθμό των μελών των καλλιτεχνών, τη σύσταση των οργάνων, καθώς και τη στιλιστική μουσική προσέγγιση.

Επιμορφωτικά προγράμματα

Μια συνολική παρέμβαση που αφορά το καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο καλλιτεχνών, εκπαιδευτικών και παιδαγωγών όλων των βαθμίδων.

Εκπαιδευτικοί της μουσικής, της γυμναστικής αλλά και της ειδικής αγωγής θα εμπλουτίσουν τις εμπειρίες τους με φρέσκες ιδέες, και έμπνευση. Ειδικοί επιστήμονες παρουσιάζουν προγράμματα διαφορετικών θεμάτων που προσαρμόζονται στις διδακτικές ανάγκες του κάθε διδάσκοντα.

Για καλλιτέχνες όλων των οργάνων και τραγουδιού, όλων των επιπέδων, παρουσιάζονται εργαστήρια με ειδικά θέματα, στοχεύοντας στην σωματική και ψυχολογική απελευθέρωση για την βέλτιστη εκτέλεση-ερμηνεία.

Προγράμματα για παιδιά

Ο κόσμος της μουσικής έρχεται κοντά στα παιδιά ευχάριστα και διασκεδαστικά. Ειδικοί παιδαγωγοί καθώς και μουσικά σύνολα με προγράμματα ειδικά διαμορφωμένα, αλλά και διαθεματικές προσεγγίσεις της μουσικής με άλλες τέχνες, όπως ο χορός, τα εικαστικά, η αφήγηση, και το θέατρο, παρουσιάζονται είτε προσκαλώντας σχολεία πρωτοβάθμιας-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ημέρες και ώρες σχολικού ωραρίου, είτε με ελεύθερη πρόσκληση σε όλα τα παιδιά της πόλης σε ημέρες και ώρες που ανακοινώνονται.

Εικαστικά

Έκθεση φωτογραφίας σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα παρουσιάζεται στον αίθριο χώρο του ωδείου. Η σύνδεση της μουσικής με άλλες τέχνες.

Σύλληψη, Καλλιτεχνική Διεύθυνση:
Χρήστος Λενούτσος, πιανίστας.

Φωτογραφία: Κώστας Μάντζιαρης

Γεννήθηκε στη Λάρισα. Διπλωματούχος με διάκριση του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, όπου σπούδασε πιάνο στην τάξη της Αριάδνης Καλλιάζη και Ανώτερα Θεωρητικά με τον Γιάννη Τσανακά.

Συνεχίζει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Εικαστικών Τεχνών του Graz Αυστρίας στο σολιστικό τμήμα πιάνου σπουδάζοντας με τους Doris Wolf-Blumauer και Elza Kolodin. Αποφοίτησε με τον τίτλο «Magister der Kuenste» (Master of Art).

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, του απονεμήθηκε το τιμητικό βραβείο «Ελένη Μυκονίου» από την Ακαδημία Αθηνών.

Έχει λάβει υποτροφίες του ιδρύματος «Τζίνα Μπαχάουερ», του υπουργείου «Επιστημών και Ερευνών Αυστρίας» καθώς και του κοινωφελούς ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».

 

Οι μέχρι τώρα καλλιτεχνικές του δραστηριότητες περιλαμβάνουν πολλά ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και Αυστρία. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την συμφωνική ορχήστρα του Ιασίου της Ρουμανίας, με την συμφωνική ορχήστρα του Νις Σερβίας καθώς και με την συμφωνική ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.

Επίσης είναι μέλος του πιανιστικού συνόλου PIANDAEMONIUM (6 πιάνα-12 πιανίστες).

Παρακολούθησε σεμινάρια πιάνου σαν ενεργό μέλος με τους Lazar Bermann, Κατερίνα Πολυζωίδου- Σουρβάλη, Lev Vlassenko, Rudolf Kehrer, Bernard Ringeisen, Patrick Cohen και Malkom Bilson.

Έχει διδάξει πιάνο στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του πανεπιστημίου Μακεδονίας από το 1999-2012 ως ειδικός επιστήμονας, και είναι καθηγητής πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

Μέγας χορηγός

Χρυσός χορηγός

Ασημένιος χορηγός


Χορηγοί


Ευχαριστούμε πολύ τους χορηγούς μας που στηρίζουν αυτό το ταξίδι στην τέχνη.

Επιστροφή
στην κορυφή
Διοργανωτής: Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

Σύλληψη, Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Χρήστος Λενούτσος, πιανίστας.

Copyright © Φεστιβάλ Μουσικότροπο - Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Made with by Readmore Creative