Πρόγραμμα 1ης εβδομάδας

Σάββατο 26/01/19

Συναυλία
Μεγάλοι Λαρισαίοι
Καλλιτέχνες

Η Λάρισα στον κόσμο

 • Ημερομηνία:
  Κυριακή 26/1/20
 • Τοποθεσία:
  Αίθουσα Συναυλιών Δημοτικού Ωδείου Λάρισας
 • Ώρα έναρξης:
  20:30
 • Εισιτήρια:

  Κανονικό 10€,
  Μειωμένο 6€ (φοιτητές, ΑΜΕΑ, κάρτα ανεργίας, 65+)

Στην πρώτη συναυλία του φεστιβάλ Μουσικότροπο η Λαρισαία μαέστρος Πάττυ Κοντογιάννη θα διευθύνει ένα διεθνές κουαρτέτο εγχόρδων με τη συμμετοχή Λαρισαίων μουσικών.


Διεθνές κουαρτέτο:
Ήβη Παπαθανασίου, τσέλο
Felix Weischedel, βιόλα
Eduard Sonderegger, βιολί
Salma Sadek, βιολί

Συμμετέχουν οι μουσικοί της Λάρισας:
Δημήτης Καραμανώλης, βιολί - επιμέλεια
Γιώτα Στεφανοπούλου, βιολί
Ελεάνα Βλιτσάκη, βιολί
Μανώλης Καραμανώλης, βιολί
Φωτεινή Γράμψα βιολί
Νίκος Οικονόμου βιολί
Μαριάνθη Σταμουλάκη, βιόλα
Νίκος Νικολαΐδης, τσέλο
Χριστίνα Στραγαληνού, τσέλο
Ειρήνη Παντελίδου, κοντραμπάσο 
Ιωάννα Σιοπούδη, τσέμπαλο

Πρόγραμμα

Antonio Vivaldi:

L' Inverno
Alegro non molto-Largo-Allegro
Σολίστ: Eduard Sonderegger

Georg Phillipp Telemann:

Κοντσέρτο για βιόλα σε σολ μείζονα
Largo-Allegro-Presto.
Σολίστ: Felix Weischedel

Peter Warlock:

Capriol Suite

Felix Mendelsshon Bartholdy:

Κοντσέρτο για βιολί σε ρε ελάσσονα,
III Μέρος
Allegro
Σολίστ: Salma Sadek

Alexander Borodin:

Κουαρτέτο για έγχορδα αρ. 2, 
III Μέρος
Notturno

Pau Casals:

El cant dels ocells.
Σολίστ: Ήβη Παπαθανασίου

Eduard Grieg:

Aus Holbergs Zeit  Suite

Διεύθυνση: Πάττυ Κοντογιάννη

 

 

 

Βιογραφικά καλλιτεχνών

Πάττυ Κοντογιάννη

Η Πάττυ Κοντογιάννη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα.

Διδάχθηκε πιάνο, βιολοντσέλο και θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο και στη συνέχεια σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο τμήμα Μουσικών σπουδών.

Στη Θεσσαλονίκη, κοντά στον μαέστρο Κάρολο Τρικολίδη πήρε τα πρώτα μαθήματα Διεύθυνσης Ορχήστρας. Στη συνέχεια έγινε δεκτή στην Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής του Detmold της Γερμανίας, όπου σπούδασε Διεύθυνση Ορχήστρας με τον καθηγητή Karl-Heinz Bloemeke.

Κυριότεροι σταθμοί της ως τώρα πορείας της ως μαέστρος:

2001: Διευθύνει την Ungarisches Symphonieorchester Budapest στα πλαίσια του καλοκαιρινού kurs με τον Μαέστρο Μ. Dittrich (Wien).

Οκτ. 2001 - Ιαν. 2003: Μαέστρος της Ορχήστρας Δωματίου Collegium Musicum Bielefeld

Mάρτ. 2002: Συναυλία στον Βόλο με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Αννόβερου.

Ioύν. 2002: Διευθύνει τη «Δημιουργία» του Haydn με την Καμεράτα Detmold και τη Χορωδία της Ακαδημίας.

Ιαν. 2003: Δίπλωμα Διεύθυνσης Ορχήστρας από την Ανώτατη Ακαδημία του Detmold.

Φεβρ. 2003: Διευθύνει τη Δημοτική Ορχήστρα της Λάρισας.

Μάιος 2003: Γίνεται δεκτή στο kurs του Sylvain Cambreling για Διεύθυνση Ορχήστρας στο Mainz.

Σεπτ. 2003: Παρακολουθεί το kurs με τους Colin Metters, Howard Griffith, David Zinnman με την Καμεράτα της Ζυρίχης.

Φεβρ. 2004: Επιλέγεται για τον διεθνή διαγωνισμό «A. Pedrotti» στο Trento της Ιταλίας.

Ιούλ. 2004: Πρώτο βραβείο του διαγωνισμού της Ακαδημίας της Ορχήστρας Bergische Symphoniker του Remscheid και Solingen.

 

Σεπτ. 2004 - Ιούνιος 2005: Υπότροφος της Ακαδημίας της Ορχήστρας, βοηθός της GMD R. Pfund.

Ιούν. 2005: Επιλέγεται για Μαέστρος της ορχήστρας «Voith» στο Heidenheim,την οποία διευθύνει μέχρι σήμερα.

Μάρτ. 2010: Συνεργασία με το Schloss Kapfenburg και με το σύνολο της Landesjugendorchester Baden-Württemberg: διευθύνει την «Ιστορία του Στρατιώτη» του Ι. Strawinsky στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Accelerando».

Mάρτ. 2012: Διευθύνει το Project: «Wellen reisSen», το οποίο αποσπά τη διάκριση της υποτροφίας Liz Mohn.

Mάρτ. 2015: Διευθύνει στο Ulm το Project «The Peacemakers» του Karl Jenkins.

Απρ. 2016: Ξεκίνησε τη συνεργασία με το φεστιβάλ Νέας Μουσικής KLANGHAUS.

Φεβρ. 2018: Αναλαμβάνει τη διεύθυνση της χορωδίας Levantate στο Ulm.

Ιαν. 2019: Διευθύνει το "Χειμωνιάτικο Ταξίδι" του Zender-Schubert με την ορχήστρα του Θεάτρου Ulm.

Ήβη Παπαθανασίου

Η Ήβη Παπαθανασίου σπούδασε πιάνο και αρμονία στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, αντίστιξη και φούγκα στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, μουσικολογία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠ.Θ. και τσέλο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη: Δημήτρη Πάτρα). Συνέχισε τις σπουδές της στο Trinity College of Music του Λονδίνου με τον Derek Aviss και απέκτησε το Μεταπτυχιακό τίτλο με διάκριση το 1997 και το Master in Performance and Related Studies από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου το 1998 (διάκριση για την εργασία με θέμα την εκτέλεση των Σουιτών για σόλο τσέλο του J.S. Bach από τον Pablo Casals).

Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες ως σολίστ ή ως μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου στη Ελλάδα, την Αγγλία, την Τσεχία και τις Η.Π.Α. Έχει κερδίσει πολλά πρώτα βραβεία σε διαγωνισμούς του Trinity College, καθώς και την κατηγορία εγχόρδων του διαγωνισμού του  Angloczechoslovak Trust. Από το 2001 αποτελεί μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Συμμετείχε στην ηχογράφηση μουσικής του Γ. Α. Παπαϊωάννου για CD την εταιρία Naxos, η οποία βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου το 2014. Διδάσκει τσέλο και έχει ασχοληθεί με τη μουσική προπαιδεία. Έχει ενορχηστρώσει και παρουσιάσει σε συναυλίες με διαφορετικά σύνολα (π.χ. Donnarte) μουσική κινηματογράφου, θεάτρου και μουσική Μάνου Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη.

Felix Weischedel

Ο Felix Weischedel γεννήθηκε στο Giengen / Brenz. Τα πρώτα του μαθήματα στη βιόλα τα έκανε στην ηλικία των έξι ετών με την Marie-Luise Guggenberger στη μουσική σχολή του Giengen. Αργότερα διδάχθηκε από τον διευθυντή του σχολείου Horst Guggenberger. Όταν ήταν 18 χρονών έκανε μαθήματα με τον Gerhard Müller και κάπου εκεί του ξύπνησε η επιθυμία να γίνει επαγγελματίας μουσικός.

Άρχισε νωρίς να παίζει σε διάφορες ορχήστρες νεολαίας της μουσικής σχολής και αργότερα έπαιξε επίσης ως σολίστ μαζί τους. Το 2002 ήταν μέλος του "Deutsche Streicherphilharmonie" με τον αριστούχο καθηγητή Michael Sanderling.

Το 2004 άρχισε να σπουδάζει στο πανεπιστήμιο μουσικής και τέχνης Mannheim στην τάξη του καθηγητή Franziska Dürr. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς εργάστηκε στο "Badische Staatskapelle Karlsruhe" και έπαιξε με το "Kurpfälzisches Kammerorchester" και το "Nationaltheater Mannheim".

Από το 2013/2014 είναι μέλος του "Gürzenich-Orchester Köln" και παίζει τακτικά με γνωστές ορχήστρες όπως τις "WDR-Sinfonieorchester", "WDR-Funkhausorchester", "hr-Sinfonieorchester" και "NDR Radiophilharmonie ".

Eduard Sonderegger

Ο Eduard Sonderegger γεννήθηκε το 1989 σε μια οικογένεια μουσικών στη Ρωσία. Η επαγγελματική του κατάρτιση άρχισε στο Κρατικό Ωδείο Glazunov του Petrozavodsk στο πλαίσιο του Climenty Veksler. Στην ηλικία των 18 ετών, αποφοίτησε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Μουσικής και Καλών Τεχνών της Στουτγάρδης με την Christine Busch και αργότερα με τον Anke Dill. Ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του το 2018, επιτυγχάνοντας διάκριση στις εξετάσεις του σε σολίστ συναυλία στο φεστιβάλ «Rising Stars».

Στη συνέχεια έγινε μέλος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ulm. Ως σολίστ, ο Eduard Sonderegger έχει εμφανιστεί στη Γερμανία, την Ελβετία, τη Ρωσία, την Ιταλία, τη Φινλανδία και τη Γαλλία.

Μια μακρόχρονη μουσική συνεργασία ενώνει τον Eduard με τον αδελφό του Alexander Sonderegger (πιάνο). Οι δυο τους έφτιαξαν το SONDEREGGER DUO. Το 2019 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους CD.

Salma Sadek

Η Salma Sadek άρχισε να μελετάει βιολί με Attic Matinian σε ηλικία έξι ετών στο Conservatoire του Καΐρου. Αργότερα εντάχθηκε στο Conservatiore ως φοιτήτρια και σπούδασε με τον Igor Khatchababian και τον καθηγητή Hassan Sharara. Αποφοίτησε από την τάξη του με τιμητικές διακρίσεις και διορίστηκε ένα χρόνο αργότερα ως βοηθός καθηγητή στο String στην Ακαδημία Τεχνών.

Το 1992 άρχισε τις σπουδές της στο Hochschule für Musik und Darstellende Kunst στη Φρανκφούρτη με καθηγητή τον Edith Peinemann και αργότερα τον Ulrich Edelmann.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς εκδηλώσεις με γερμανικές ορχήστρες όπως  η Jeunesses Musicales World, η ορχήστρα νεολαίας, Orchester de Jeunes de la Mediterrannee, η Berner Symphonieorchester, η Düsseldorfer Symphoniker, η Frankfurter Oper και με πολλές άλλες.

 Ήταν το δεύτερο βιολί της Deutsche Kammerakademie στο Neuss. Υπήρξε σολίστ με τις Συμφωνικές Ορχήστρες της Συμφωνικής Ορχήστρας του Καΐρου και είναι μέλος του Ensemble Neue Musik.

Συμμετείχε σε Baroque Ensemble και η τελευταία είναι το Concerto Köln, με εκτέλεση του Wagner σε διεύθυνση Kent Nagano.

Μουσικό εργαστήρι για εφήβους και νέους ενήλικες με αναπηρία.

 • Ημερομηνία:

  Κυριακή 26/1/20

 • Τοποθεσία:

  Μύλος του Παππά

 • Ώρες:

  10:00 - 13:00

 • Παραγωγή:

  Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση "Ευζωία, Πολιτισμός, Τέχνη, Τουρισμός και Αναπηρία" ΕΠΤΤΑ ΚΟΙΝΣΕΠ.
  Άτυπη εθελοντική Ομάδα Μουσικό Εκπαιδευτικό Σύνολο ΜΟΥΣ.Ε.Σ.

 • Απευθύνεται:

  Έφηβοι και νέοι ενήλικες με αναπηρία ηλικίας 14-22 ετών

 • Προϋποθέσεις:

  Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φορούν άνετα ρούχα

 • Κόστος συμμετοχής:

  Δωρεάν (απαραίτητη η κράτηση)
  Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 • Ενημέρωση:

  Για εξειδικευμένες απορίες και ερωτήσεις επικοινωνήστε με το email  lefka@uom.edu.gr 


Απαραίτητη η κράτηση.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Το βιωματικό μουσικό εργαστήρι δεν είναι θεραπευτικό αλλά εκπαιδευτικό και απευθύνεται σε εφήβους και νέους ενήλικες με αναπηρία. Στόχος του εργαστηρίου είναι να παρουσιάσει μια σειρά από μουσικές δραστηριότητες που εστιάζουν στο λόγο, την κίνηση, τον ήχο αλλά και την αισθητική αγωγή. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν τις μουσικές και μη μουσικές εμπειρίες και να βιώσουν τα οφέλη από τη μουσική ως τέχνη και μέσο εκπαίδευσης.

Εισηγήτριες:

 • Τροκάνα Αρίστη, Φιλόλογος-Μουσικός, ΜΑ Ειδική Αγωγή Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας
 • Σπανίδου Σοφία, Ειδική Παιδαγωγός, ΜΑ Ειδική Αγωγή Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας
 • Κυριακίδου Ελένη, Κοινωνική Λειτουργός, ΜΑ Ειδική Αγωγή Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας
 • Μπαρσάκη Αναστασία, Ειδική Παιδαγωγός, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Ειδικής Αγωγής Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας

ΕΠΤΤΑ ΚΟΙΝΣΕΠ

Η ΕΠΤΤΑ ΚΟΙΝΣΕΠ είναι μια νεοσυσταθείσα Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Κοινωνικής και Συλλογικής Ωφέλειας με τίτλο «Ευζωία, Πολιτισμός, Τέχνη, Τουρισμός και Αναπηρία. Απώτερος σκοπός της ΕΠΤΤΑ ΚΟΙΝΣΕΠ είναι η παροχή υπηρεσιών και σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων που θα διασφαλίσουν την πρόσβαση όλων των ανθρώπων στον Πολιτισμό, στην Τέχνη και στον Τουρισμό καθώς και στην κοινωνική συμπερίληψη ενισχύοντας κατά αυτόν τον τρόπο την ποιότητα ζωής.    

ΜΟΥΣ.Ε.Σ.

Η άτυπη εθελοντική Ομάδα ΜΟΥΣ.Ε.Σ. «ΜΟΥΣικό Εκπαιδευτικό Σύνολο» έχει συσταθεί από τον Νοέμβριο 2015 υπό την εποπτεία και την επιστημονική καθοδήγηση της κ Λ. Καρτασίδου, μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η οποία είναι και πνευματική δημιουργός του όλου εγχειρήματος. Πρόκειται για μια ομάδα που οργανώνει διάφορες εθελοντικές δράσεις με έμφαση στην μουσική και γενικότερα στην τέχνη.

Πρόκειται για εκπαιδευτικές δράσεις όπου κάθε δραστηριότητα βασίζεται στην ενιαία μορφή ήχου -κίνησης - λόγου, μια μορφή που αντιπροσωπεύσει το αρχαίο ιδεώδες της «μουσικής τέχνης». Πιο συγκεκριμένα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εστιάζει σε μουσικές και μη μουσικές δραστηριότητες με βάση τις θεματικές ενότητες της μουσικής εκπαίδευσης: τραγούδι, ρυθμός, κίνηση, λόγος, ήχος, κ.λπ..

Σκοπός της εθελοντικής ομάδας είναι να ενισχύσει την εκπαιδευτική και ψυχαγωγική λειτουργία της μουσικής και όχι τη θεραπευτική της λειτουργία.

Προβολή ταινιών μικρού μήκους / ντοκιμαντέρ

 • Ημερομηνία:

  Κυριακή 26/1/20

 • Τοποθεσία:

  Μύλος του Παππά

 • Ώρες:

  12:00 – 13:00

 • Διοργανωτές:

  Φεστιβάλ "Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη" του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

 • Απευθύνεται:

  σε όλους όσοι ενδιαφέρονται

 • Κόστος συμμετοχής:

  Δωρεάν

Ταινίες

IOTAPHI (ΙΦ)

Είδος: Videoclip
Διάρκεια: 3min 41sec
Έτος παραγωγής: 2018
Σύλληψη: Ilia Darlin και Δάφνη Ηλιάκη
Σκηνοθέτης: Γρηγόρης Ρέντης
Διευθυντής Φωτογραφίας: Γιάννης Γεωργίου
Παραγωγός: Νικόλας Αλαβάνος

Not meant to be the focus, we're merely the medium”

To IOTAPHI (ΙΦ), είναι το νέο art project της Ilia Darlin το οποίο γεννήθηκε και πήρε μορφή στο Los Angeles και την Ibiza.

Σκοτεινός ηλεκτρονικός ήχος εμπνευσμένος στο Es Vedrà, το νησί των Σειρήνων, παντρεμένος με όργανα όπως το σαντούρι.

Σα να συναντιόντουσαν ο Όμηρος με τον James Blake, τον Johann Sebastian Bach, τον Nils Frahm και την Maria Sabina σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι δίπλα στη θάλασσα και έπιναν κρασί υπό την επήρεια μαγικών μανιταριών. “Κλειδωνόμασταν για μέρες στο στούντιο στη μέση μια κοιλάδας και επιβιώναμε τρώγοντας έτοιμο couscous του 1 ευρώ από τα Lidl. Οι μόνες στιγμές που βλέπαμε το φως της ημέρας ήταν όταν πηγαίναμε να δούμε το Es Vedrà, το νησί των Σειρήνων". Βραβείο που αναδεικνύει την ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ στο 2ο Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη»

The Journey of our Masks

Είδος: Ντοκιμαντέρ
Έτος παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 6min 46sec
Σκηνοθεσία, Παραγωγή, Μοντάζ: Σπύρος Νταντανίδης

Μια ομάδα 30 νέων από την Πολωνία, την Γερμανία, και την Ελλάδα δημιουργούν ένα πολυδιάστατο έργο με κύριο όπλο την συνεργασία και την αγάπη για κάθε μορφή Τέχνης. Ο δημιουργός της ταινίας, Σπύρος Νταντανίδης, μας οδηγεί, μέσω της αφήγησης του, στην Κομοτηνή και στην Kryzowa όπου έγιναν οι πρόβες για το τελικό σόου στην Κολωνία. Η αφήγηση του δημιουργού δεν μπορεί παρά να μας παρασύρει στην υποκειμενικότητα του ντοκιμαντεριστή, ο οποίος περιγράφει με το εναπομένον άγχος της ολοκλήρωσης ενός πολύπλοκου συλλογικού έργου, τις όποιες αντιξοότητες αντιμετώπισε ο ίδιος αλλά και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες συνεργαζόμενοι όμως και καταφέρνοντας να αποδείξουν σε εμάς αλλά και στους εαυτούς τους την αξία της συλλογικής δυνατότητας και την ικανότητα μιας ομάδας να καταρρίψει κάθε πιθανό εμπόδιο, ακόμα κι αν αυτό το εμπόδιο πηγάζει από την ανομοιογένεια της ομάδας. Η ανομοιογένεια αυτή είναι και το κύριο χαρακτηριστικό του συνόλου όμως, όπως και το αγαπημένο χαρακτηριστικό του δημιουργού για το σύνολο αυτό. Βραβείο που αναδεικνύει την κοινωνική συμπερίληψη μέσω της τέχνης στο 2ο Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη»

‘Με ανοιχτά φτερά (With open wings)’

Είδος: Ντοκιμαντέρ
Έτος παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 22λ               
Παραγωγή-Σκηνοθεσία-Σενάριο: Βίβιαν Παπαγεωργίου

Ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ για μια ομάδα χορευτών με αναπηρία και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη ζωή μέσα από την τέχνη τους. Αποτελεί την τρίτη μικρού μήκους παραγωγή της πολυβραβευμένης παραγωγού και σκηνοθέτιδος, Βίβιαν Παπαγεωργίου. Το ντοκιμαντέρ περιοδεύει από τον Σεπτέμβριο του 2017 σε φεστιβάλ. Δεύτερο βραβείο στο 1ο Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη»

Ένας άλλος… Sartre’

Είδος: Μικρού μήκους ταινία
Έτος παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 15λ:07           
Παραγωγή: Βασίλης Οικονόμου, Ελιάνα Περηφάνου
Σκηνοθεσία: Μαρία Σιδηροπούλου

Ο Βασίλης, η Αγγελική, η Έλη, ο Γιώργος είναι επαγγελματίες ηθοποιοί με αναπηρία. Τους παρακολουθούμε μαζί με την ομάδα τους να κάνουν πρόβες για το έργο του Ζαν Πωλ Σαρτρ με τίτλο “Νεκρασόφ”. Σε λίγο καιρό ανεβαίνει! Ηθοποιοί με αναπηρία και χωρίς αναπηρία συνεργάζονται και μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο. Ποιες οι ανησυχίες, τα εμπόδια, οι φόβοι πριν την παράσταση; Υπάρχει διαφορά στην προσέγγιση ενός ρόλου από ένα άτομο με την ταυτότητα του ηθοποιού με αναπηρία;

Η πρώτη επαγγελματική θεατρική ομάδα ΘΕΑΜΑ (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία) για άτομα με αναπηρία, με αλλεπάλληλες συμμετοχές σε θεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μαζί με την ταλαντούχα σκηνοθέτιδα και παραγωγό ντοκιμαντέρ Μαρία Σιδηροπούλου, δίνουν το δικό τους καλλιτεχνικό στίγμα. Συμμετοχή στο 1ο Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη»

Η επιλογή των ταινιών και των ντοκιμαντέρ βασίστηκε στην ανάδειξη της τέχνης μέσα από την οπτική των αναπήρων καλλιτεχνών. Σκοπός είναι να δοθεί το έναυσμα για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων πάνω στο ρόλο της τέχνης ως μέσο έκφρασης, δημιουργικότητας και εκπαίδευσης αλλά και να αναδειχθούν θέματα προσβασιμότητας των αναπήρων στην τέχνη είτε ως θεατές είτε ως καλλιτέχνες.

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργάνωσε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2018 το Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη – Reflection Of Disability in art» με ακρωνύμιο RoDI. Σε αυτό, η ανταπόκριση κοινού, καλλιτεχνών και ακαδημαϊκής κοινότητας ξεπέρασε κάθε προσδοκία, γεγονός που οδήγησε στην καθιέρωση του Φεστιβάλ ως θεσμού του Ιδρύματος με την επανάληψή του σε σταθερή, ετήσια βάση, από τις 3 έως τις 10 Δεκεμβρίου κάθε έτους (Απόφαση υπ’ αριθμ. 19/22-4-2019 Συνεδρίασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας).

Η καθιέρωση του Φεστιβάλ ως θεσμού συνδέεται άμεσα με την αποστολή του Πανεπιστημίου περί την παραγωγή και μετάδοση της γνώσης, και την καλλιέργεια των τεχνών και του πολιτισμού (άρθρο 4, παρ. 1 του Ν.4485/2017). Ταυτόχρονα, συνδέονται με το όραμα του Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη» που το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας διοργανώνει, να αποτελεί μηχανισμό συμμετοχής των ατόμων με και χωρίς αναπηρία σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, καθ’ οιονδήποτε τρόπο και ρόλο αυτά επιλέγουν, και την αντιμετώπιση έτσι της τέχνης ως μέσο κατάργησης των υφιστάμενων κοινωνικών εμποδίων και  προώθησης της συμπερίληψης.


Δεν απαιτείται κράτηση.


Χορηγοί

Ευχαριστούμε πολύ τους χορηγούς μας που στηρίζουν αυτό το ταξίδι στην τέχνη.

Διοργανωτής: Δημοτικό Ωδείο Λάρισας
Σύλληψη, Καλλιτεχνική διεύθυνση, Οργάνωση παραγωγής: Χρήστος Λενούτσος


Βοηθοί παραγωγής: Ζωή Παρμάκη, Νίκη Γκόβαρη
Βιντεοσκόπηση: Άκης Μπακόπουλος
Φωτογραφική επιμέλεια: Κώστας Μάντζιαρης


Τεχνική υποστήριξη: Γιώργος Πλασταράς, Θάνος Κυρίδης,
Κανάρης Τσεντίδης, Γιώργος Παυλόπουλος
Γραφιστική: Γιάννης Μαρκάτος
Σχεδιασμός ιστοσελίδας: Small Studio

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Copyright © Φεστιβάλ Μουσικότροπο - Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

Designed & Developed by Small Studio