Πρόγραμμα 3ης εβδομάδας

Σάββατο 8/2/20 και Κυριακή 9/2/20

Συναυλία
4 πιάνα – 4 πιανίστες,
2 κρουστά – 2 κρουστοί,
1 μαέστρος

Το μουσικό σύνολο από το Βέλγιο, παρουσιάζει την “Ιεροτελεστία της Άνοιξης” του Ίγκορ Στραβίνσκυ σε μεταγραφή του Βέλγου συνθέτη André de Groote.

 • Ημερομηνία:

  Σάββατο 8/2/20

 • Τοποθεσία:
  Αίθουσα Συναυλιών Δημοτικού Ωδείου Λάρισας
 • Ώρα έναρξης:

  20:30

 • Εισιτήρια:

  Κανονικό 10€
  Μειωμένο 6€ (φοιτητές, ΑμεΑ, κάρτα ανεργίας, 65+)

Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Ιγκόρ Στραβίνσκυ πρωτοπαρουσιάστηκε περισσότερο από μια εκατονταετία πριν και προκάλεσε μεγάλο σκάνδαλο στο διεθνές μουσικό στερέωμα. Την ημέρα μετά την πρεμιέρα ο τύπος έγραψε: Αυτό δεν ήταν ιεροτελεστία της άνοιξης αλλά η σφαγή των κρουστών (Ce n’est pas le sacre du printemps, mais le massacre du tympan)’.

Mετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη παρουσίαση της παράστασης ‘Le massacre du tympan’ στο Βέλγιο, το πιανιστικό τριο Mellanium (Peggy Jordens, Connie van den Bergh, Carla Van Effeltaire) μαζί με τον Αλέξανδρο Σαρακενίδη και Tom van den Eynde (διεύθυνση συνόλου) συμπράττουν με τους κρουστούς Joris Thys και Νik Goovaerts και παρουσιάζουν το έργο που σημάδεψε την συνθετική πορεία του 20ου αιώνα σε μια απαιτητική διασκευή για 4 πιάνα, και κρουστά όργανα του Βέλγου συνθέτη André de Groote.

Στην ίδια συναυλία θα παρουσιαστούν επίσης διάφορα έργα σημαντικών σύγχρονων συνθετών όπως Leonard Bernstein, Graham Fitkin και Νebosja Zivcovic.

Πρόγραμμα

Ouverture to Candide

Leonard Bernstein

Aract

Graham Fitkin

Carousel

David Friedman / Dave Samuels

White

Graham Fitkin

Totti

Graham Fitkin

Trio per Uno

Nebojsa Zivcovic 

Ιεροτελεστία της Άνοιξης

Igor Strawinsky

Βιογραφικά καλλιτεχνών

Peggy Jordens

Η Peggy Jordens σπούδασε στο Βασιλικό Ωδείο των Βρυξελλών (KCB), όπου αποφοίτησε με μεταπτυχιακό τίτλο σε σόλο πιάνο και μουσική δωματίου (πρώτη κατηγορία βραβείων Daniel Blumenthal και Florent Van de Vondel) και συνοδεία πιάνου (τάξη της Hélène Luyten). Ως μέλος της «Mellanium» συμμετέχει σε διεπιστημονικές παραγωγές με επίκεντρο το πιάνο και τη σύγχρονη μουσική. Συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με το Awardt, το Thomas More College και το Circus Ronaldo. Διδάσκει πιάνο και συντονίζει το τμήμα πιάνου του Ωδείου του Mechelen.

Connie Van den Bergh

Η Connie Van den Bergh αποφοίτησε με μεταπτυχιακό τίτλο στο πιάνο και τη μουσική δωματίου από το Βασιλικό Ωδείο της Αμβέρσας (τάξη Pascal Sigrist και Stephen Collins). Ως μέλος της Mellanium δημιουργεί διεπιστημονικές παραγωγές στις οποίες το πιάνο και η σύγχρονη μουσική έχουν κεντρική θέση. Στο παρελθόν, η Mellanium έκανε συμπαραγωγές με το βραβευμένο, Thomas More College και Circus Ronaldo. Διδάσκει πιάνο και μουσική δωματίου στο Ωδείο Mechelen.

Carla Van Effeltaire

Η Carla Van Effeltaire είναι πιανίστρια, διδάσκει στο Ωδείο Mechelen και Leuven. Είναι συχνές οι συνεργασίες της με άλλους μουσικούς καθώς και οι συμμετοχές της σε διεπιστημονικά έργα όπως χορού, θεάτρου, τσίρκου και design. Συχνά εκτελεί σύγχρονη μουσική δωματίου για δύο πιάνα. Έχει εκτελέσει κομμάτια των Fitkin, Crumb, Stravinsky, Rzewsky, Reich, Kapustin και Martinov μεταξύ άλλων. Συνοδεύει κυρίως κρουστά στο Ωδείο Mechelen και διδάσκει αυτοσχεδιασμό και αρμονία.

Αλέξανδρος Σαρακενίδης

Ο Αλέξανδρος Σαρακενίδης είναι ένας από τους πιο ελπιδοφόρους νέους Έλληνες πιανίστες. Συμμετέχει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ως σολίστ καθώς και σε συνεργασία με μουσικά συγκροτήματα και ορχήστρες μουσικής δωματίου, όπως η Κρατική και Δημοτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών, η Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η  Brussels Virtuosi, η Εσθονική Glasperlenspiel Sinfonietta, η Mechels Orkest και με γνωστούς καλλιτέχνες όπως ο φλαουτίστας Marc Grauwels και ο πιανίστας Alan Weiss.

Έχει συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αίγινας, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πειραιά, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής των Κυκλάδων. Έχει σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη στο Κρατικό Ωδείο και έχει ολοκληρώσει σπουδές πιάνου στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδίκευση – οργανική εκτέλεση πιάνο (τάξη επικ. καθηγητή Ιγκόρ Πέτριν) και γενικό βαθμό «Άριστα».

Την ακαδημαϊκή χρονιά 2009-2010 υπήρξε υπότροφος του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus στο Luca school of Arts στο Βέλγιο (Leuven) στην τάξη του Alan Weiss όπου και συνέχισε τις σπουδές του αποκτώντας Master in Music/piano performance το 2012. Από τον Σεπτέμβριο ακολουθεί postgraduate πρόγραμμα σπουδών πιάνου στο ίδιο ίδρυμα στην τάξη του Alan Weiss.

Έχει επίσης σπουδάσει με διάφορους κορυφαίους καλλιτέχνες όπως ο Sergio Tiempo, ο Naum Grubert, η Milena Molova, ο Daniel Rivera, η Lilia Boyadjieva, ο Michael Hauber, ο Γ. Χατζηνίκος, ο Δ. Τουφεξής, ο S. Osokins, η Κατερίνα και η Γιάννα Πολυζωίδου. Ο Αλέξανδρος Σαρακενίδης έχει βραβευτεί σε πολλούς εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Τον Δεκέμβριο του 2017 έλαβε το τιμητικό βραβείο της «Ελένης Μυκονίου» της Ακαδημίας Αθηνών.

Joris Thys

Ο Joris Thys (Βέλγιο, 1990) κατέχει το Master of Music στα κρουστά από τη Σχολή Τεχνών Luca, Lemmensinstituut στο Λέουβεν. Ως ανεξάρτητος σκηνοθέτης, εργάστηκε σε διάφορες μουσικές παραστάσεις όπως Oliver, Wizard of Oz, Spamalot, Mozart και έπαιξε σε πολλές ορχήστρες όπως η Βασιλική Συμφωνική Ομάδα των Βελγικών Οδηγοί ή το Il Novecento. Με το συγκρότημά του Jacle Bow, κυκλοφόρησε 2 άλμπουμ (2017 και 2019) στη Warner Music Label, με παρουσιάσεις σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Τέλος, διδάσκει κρουστά στο Ωδείο Mechelen του Βελγίου.

Nik Goovaerts

Ο Nik Goovaerts γεννήθηκε το 1965. Το 1981 σπούδασε στη σχολή Kunsthumaniora στις Βρυξέλλες, όπου έλαβε το πρώτο βραβείο για τη θεωρία της μουσικής. Το 1984 ολοκλήρωσε τις σπουδές και συνέχισε να εμβαθύνει τις γνώσεις του σχετικά με τη μουσική κρουστών στο Βασιλικό Φλαμανδικό Ωδείο στην Αμβέρσα.

Ήταν ένας από τους τελευταίους μαθητές του Louis Cauberghs. Απέσπασε βραβεία για κρουστά, Collaborative μουσική, για μουσική δωματίου. Ξεκίνησε τη διδασκαλία κρουστών και μουσικής δωματίου στη Βουδαπέστη Kunsthumaniora και ακολούθησαν οι  μουσικές ακαδημίες των Anderlecht, Halle και Schoten.

Το 1994 άρχισε να διδάσκει κρουστά, Collarative music  και οργανικό σύνολο στο Δημοτικό Ωδείο του Mechelen. Παράλληλα, συμμετείχε στο φεστιβάλ Brass Band και ηγείται της Ορχήστρας Κρουστών WIK.

Tom Van den Eynde

Ο Tom Van den Eynde είναι Βέλγος και σπούδασε κλασική κιθάρα. Συμμετέχει στην ορχήστρα του ωδείου του Μάαστριχτ και του Ρότερνταμ. Από τότε που αποφοίτησε  συμμετείχε σε πολλές ορχήστρες στο Βέλγιο και στο εξωτερικό, όπως η Φλαμανδική Συμφωνική Ορχήστρα (Βέλγιο), η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Φιλιππούπολης (Βουλγαρία), η Brabant Orchestra και η ολλανδική ορχήστρα Promenade (Netherlans), Orquestra Sinfonica del Vallès η Σλοβακική Κρατική Ορχήστρα της Ζιλίνας (Ουγγαρία).

Το 2004 ίδρυσε την Ορχήστρα Επιμελητηρίου του Mechelen, η οποία πραγματοποίησε ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου (από το πρώιμο κλασικό ρεπερτόριο μέχρι τη σύγχρονη μουσική). Επίσης διεξήγαγε κάποιες όπερες όπως το Die Zauberflöte (Mozart), η La scala di seta (Rossini), η Lo Speziale (Haydn) και η La Traviata (Verdi). Από το 2012 εργάζεται ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου του Mechelen (Βέλγιο). Το 2020 θα κάνει το ντεμπούτο του στο περίφημο Palau de la Musica της Βαρκελώνης όπου θα πραγματοποιήσει το Ορατόριο των Χριστουγέννων του Pau Casals.

Εργαστήριο
παραδοσιακού Αφρικάνικου χορού με live κρουστά

 • Ημερομηνία:

  Σάββατο 8/2/20 και  Κυριακή 9/2/20

 • Τοποθεσία:

  Αίθουσα «Ήβη Βοζαλή» ΔΩΛ

 • Ώρες:

  10:00 -14:00

 • Κόστος συμμετοχής:

  Κανονικό  40€.
  Μειωμένο 25€  (Καθηγητές - σπουδαστές του ΔΩΛ, φοιτητές)

Γυμνά πέλματα, γείωση, ευεξία, άνοιγμα του στέρνου, συμβολισμοί, πολυρρυθμίες. Πρωτόγονες αισθήσεις, συχνά ξεχασμένες.

O Αφρικάνικος χορός συνδυάζει την εκτόνωση, τη διασκέδαση, την ομαδικότητα, την ελευθερία, τη χαρά. Ιδανικός για όλες ηλικίες καθώς η στάση του σώματος είναι απολύτως φυσική και οι κινήσεις οργανικές. Η ζωντανή μουσική και τα κρουστά ξυπνούν το σώμα, βοηθούν στην αντίληψη του ρυθμού, τροφοδοτούν με ενέργεια και οδηγούν στην έκφραση του σώματος μέσα σε μια ατμόσφαιρα γιορτής. Σας καλούμε να ταξιδέψετε μαζί μας στην όμορφη παράδοση της Μαύρης Ηπείρου.

Οι Yeelen ~ West African Dance & Music είναι μία ομάδα που δημιουργήθηκε το 2018 με σκοπό τη διάδοση χορών και μουσικής με βάση την παράδοση της δυτικής Αφρικής (Μάλι, Γουινέα, Ακτή Ελεφαντοστού, Μπουρκίνα Φάσο, Σενεγάλη).

Οι χοροί που θα διδαχθούν είναι γιορτινοί, συμβολίζουν την καθημερινή ζωή, τις ομαδικές εργασίες, την προσφορά και την αγάπη, την σύνδεση με την γη. Οι ρυθμοί των κρουστών άρρηκτα συνδεδεμένοι με τα βήματα, ξεσηκώνουν και ξυπνούν τις αισθήσεις μας.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όλους. Δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία στον αφρικάνικο ή άλλο είδος χορού.

 

Χορογραφίες: Σίσσυ Πιντέλα, Χριστίνα Χατζηπαντελή

Μουσική επιμέλεια: Stefano Attanasio

Σίσσυ Πιντέλα
Η Σίσσυ Πιντέλα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986. Είναι απόφοιτος Μουσικολογίας-Μουσικοπαιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2012), πτυχιούχος αρμονίας (2004), αντίστιξης (2006) και φούγκας (2008), πτυχιούχος δίσκαλου αρμονίου (1999) και έχει σπουδάσει πιάνο (τάξη πτυχίου).
Με τον χορό άρχισε να ασχολείται σε μικρή ηλικία σπουδάζοντας μπαλέτο (ρωσικό σύστημα 1990-2006), σύγχρονο (2000-2007, τεχνικές Limon και Release) καθώς και μπαρόκ. Το 2009 άρχισε να ασχολείται με την μουσική και το χορό της Δυτικής Αφρικής μελετώντας παραδοσιακό αφρικάνικο χορό, αφροσύγχρονο χορό, αφρικάνικα κρουστά (djembe-dudun) και αφρικάνικη άρπα (kamale n'goni). Από το 2010 έως το 2015 ήταν μέλος της ομάδας αφρικάνικου χορού και κρουστών «Seli Kanou».
'Εχει παρακολουθήσει και συνεχίζει να παρακολουθεί πολυάριθμα μαθήματα και σεμινάρια σε Αφρική, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα με σημαντικούς δασκάλους. Ενδεικτικά αναφέρονται οι Norma Claire, Maré Sanogo, Abou Diarra, Awa Kouyate, Assetou Coulibaly, Fanta Camara, Gerard Diby, Alseny Bangoura, Mamadama Camara, Bebey Youla, Simona Brunelli, Katina Genero, Manu Sissoko.
Παράλληλα έχει εμφανιστεί στο θέατρο σε παραστάσεις μουσικοθεατρικές/χορευτικές/αφήγηση παραμυθιών καθώς και σε συναυλίες ως χορεύτρια, μουσικός (κρουστά/άρπα αφρικάνικη) και γενικά ως performer. Είναι μέλος της ομάδας κρουστών του Νίκου Τουλιάτου «Ηχόδραση» από το 2011 και έχει συνυπάρξει στη σκηνή με καλλιτέχνες όπως ο Θάνος Μικρούτσικος, η Μαρία Φαραντούρη, ο Σταμάτης Κραουνάκης κ.α.
Συνεργάζεται με τον Simone Mongelli από το 2016 και έχει συμμετάσχει στις παραστάσεις «Bodyterranean the show» ως body percussion performer.
Από το 2019 βρίσκεται δίπλα στον Κώστα Γάκη και στην ομάδα του Άναμ(μ)α, εμφανίζεται ως performer στις νέες του θεατρικές παραστάσεις και διδάσκει χορό/κίνηση στα εργαστήριά του.
Διδάσκει Αφρικάνικο χορό και αφρικάνικη άρπα με βάση την παράδοση από το 2011 σε ενήλικες και παιδιά. Επίσης παραδίδει εργαστήρια/μαθήματα/δράσεις σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία. Από το 2016 συνεργάζεται μόνιμα με τον Stefano Attanasio από την Ιταλία που συνοδεύει με τα κρουστά τα μαθήματα χορού, την Χριστίνα Χατζηπαντελή και την Χάρις Κοκκίνη. Μαζί έχουν ιδρύσει την ομάδα Αφρικάνικου χορού και κρουστών «Yeelen» διοργανώνοντας σεμινάρια και παραστάσεις με σκοπό την διάδοση της μουσικής και χορευτικής παράδοσης της Δυτικής Αφρικής.
Χριστίνα Χατζηπαντελή

Η Χριστίνα Χατζηπαντελή ήρθε σε επαφή με το χορό και το θέατρο όταν ήταν μικρό κοριτσάκι, ξεκινώντας με κλασικό μπαλέτο, ρυθμική, ενόργανη και σύγχρονο χορό, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε θεατρικές ομάδες στο σχολείο και σε άλλους πολιτιστικούς συλλόγους. Παρά τη διαφορετική πορεία της στις θετικές επιστήμες ο χορός και το θέατρο τη συντρόφευαν πάντα μέχρι και σήμερα προς ολοκλήρωση της ύπαρξής της. Γνώρισε τον Αφρικάνικο χορό το 2002 από την πρώτη της δασκάλα Άννα Καραμήτσου και εντάχθηκε στην ομάδα της Seli Kanou από τη δημιουργία της μέχρι και το 2015. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια αφρικάνικου χορού και κρουστών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από πολλούς Αφρικανούς δασκάλους όπως Norma Claire, Awa Kouyate, Yama Wade, Assetou Coulibaly, Fanta Camara, Aminata Toure, Gerard Diby, Yelly Thioune, Bifalo Kouyate, Mamadou Dian Camara, Merlin Nyakam, Mare Sanogo, Mbar Ndiaye, Harouna Dembele, Kalifa Kone, Fatoma Dembele, Sidiki Camara, Lat Cisse, Daouda Diabate από τις χώρες Μάλι, Γουινέα, Σενεγάλη, Μπουρκίνα Φάσο, Ακτή Ελεφαντοστού και Καμερούν, αλλά και άλλους σπεσιαλίστες του είδους όπως Manu Sissoko και Simona Brunelli. Τα τελευταία τρία χρόνια μελετάει αφρικάνικα κρουστά δίπλα στον Stefano Fratini Attanasio και παίζει μαζί του στα μαθήματα χορού. Το 2017 δημιούργησαν με τη Σίσσυ Πιντέλα, τη Χάρις Κοκκίνη και το Stefano Fratini Attanasio την ομάδα Αφρικάνικου χορού και μουσικής Yeelen.

Stefano Attanasio
Ο Stefano Attanasio γεννήθηκε στην Ιταλία, συγκεκριμένα στην Τοσκάνη το 1971 αλλά μεγάλωσε στο Τορίνο όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Άρχισε να ασχολείται με τη μουσική στην ηλικία των 24 ετών όταν κληρονόμησε από τον παππού του ένα τενόρο σαξόφωνο. 
“Ερωτεύτηκε” το djembe το 1997 όταν παρακολούθησε μία παράσταση στην οποία συνεργάστηκε ο δάσκαλός του στο σαξόφωνο Danilo Pala με τον  Bruno Genero, έναν από τους σημαντικότερους Ιταλούς djembefola και την ομάδα του (Bruno Genero Ensemble). 
Από τότε άρχισε να μελετάει αφρικάνικα κρουστά με τον Bruno Genero. Tο 1999 έγινε μέλος της ομάδας του και για περίπου τρία χρόνια είχε την τύχη να συνυπάρξει στη σκηνή με καλλιτέχνες μουσικούς παγκοσμίου φήμης όπως οι Baba Sissoko, Arona και Doudou Ν'Diaye Rose και Mamady Keita. 
Eίχε επίσης την τύχη να παρακολουθήσει πολυάριθμα σεμινάρια και να μελετήσει με δασκάλους όπως οι Famoudou Konate από τη Γουϊνέα, Soungalo Coulibaly και Mare Sanogo από το Μάλι, Adama Dramè και Harouna Dembele από τη Μπουρκίνα Φάσο και άλλους. Επίσης έχει συνεργαστεί με τον Babara Bangoura από τη Γουϊνέα, ως μέλος του συγκροτήματος του Davide Torti, Bemankan, στο οποίο έπαιζε για περίπου δύο χρόνια (2008-2010). 
Τα τελευταία χρόνια συνεργάστηκε με τον Cheik Fall από τη Σενεγάλη με τον οποίο συνόδευε τα μαθήματα αφρικάνικου/αφροσύγχρονου χορού της Simona Brunelli (κυρίως), καθώς και παραστάσεις της ομάδας της, «Sowilo». Από το 2013 μελετάει και συνεργάζεται με τον σπουδαίο μουσικό και φίλο Kassoum Diarra από την Μπουρκίνα Φάσο.
Από το 2016 βρίσκεται στην Ελλάδα, διδάσκει αφρικάνικα κρουστά, συνοδεύει μαθήματα και σεμινάρια χορού και είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας και κέντρου Αφρικάνικου χορού και κρουστών «Yeelen».

 


Απαραίτητη η κράτηση.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


Χορηγοί

Ευχαριστούμε πολύ τους χορηγούς μας που στηρίζουν αυτό το ταξίδι στην τέχνη.

Διοργανωτής: Δημοτικό Ωδείο Λάρισας
Σύλληψη, Καλλιτεχνική διεύθυνση, Οργάνωση παραγωγής: Χρήστος Λενούτσος


Βοηθοί παραγωγής: Ζωή Παρμάκη, Νίκη Γκόβαρη
Βιντεοσκόπηση: Άκης Μπακόπουλος
Φωτογραφική επιμέλεια: Κώστας Μάντζιαρης


Τεχνική υποστήριξη: Γιώργος Πλασταράς, Θάνος Κυρίδης,
Κανάρης Τσεντίδης, Γιώργος Παυλόπουλος
Γραφιστική: Γιάννης Μαρκάτος
Σχεδιασμός ιστοσελίδας: Small Studio

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Copyright © Φεστιβάλ Μουσικότροπο - Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

Designed & Developed by Small Studio